Ste pozabili podrobnosti računa?

Ustvari račun

Terranova Kvercetin kopriva- kompleks, 50 kap

29.56 

Prehransko dopolnilo kvercetin kopriva

Izdelek vsebuje: 50 kapsul

1 na zalogi

Šifra: SKU 1177 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

Prehransko dopolnilo kvercetin kopriva je primerno za blaženje težav, ki jih povzroča pretirana reakcija imunskega sistema na pršico, cvetni prah ali določena živila in se ga lahko uporablja ob sočasni podpori z zdravili. Kombinacija kvercetina in koprive, ki so ji dodane še druge protivnetne sestavine, kot so bromelain, kurkuma, vitamin C in bezeg, je primerna tudi pri ostalih protivnetnih procesih.

 • Ob draženju cvetnega prahu.
 • Ob draženju pršice.
 • Ob otečeni sluznici zaradi (cvetnega prahu) ali določenih živil.
 • Zavira sproščanje histamina.
 • Deluje protivnetno.

Sestavine

Dve rastlinski kapsuli %PDV/RDA*
Magnifood kompleks vsebuje: 375 mg
– list koprive** (sušen z zamrzovanjem) 300 mg
– korenika kurkume** (sušena z zamrzovanjem) 50 mg
– bezgov cvet (sušen z zamrzovanjem) 25 mg
Vegetarijanski ovoj kapsule (hidroksipropilmetil celuloza) 236 mg
Kvercetin 400 mg
Vitamin C (kot magnezijev askorbat) 150 mg 188%
bromelain (2000 GDU) 84 mg

* V EU priporočeni dnevni vnos.

** Iz nadzorovane ekološke pridelave.

Magnifood

Bioaktivne sestavine koprivinih zažigalnih laskov zavirajo elemente vnetja in sproščanje histamina. Kvercetin je flavonoid, antioksidant, znan po svojem protivnetnem učinkovanju. Bromelain je poseben encim ananasa, ki lahko okrepi delovanje kvercetina in hkrati deluje protivnetno. Vitamin C lahko poveča delovanje kvercetina ter zavira sproščanje histamina in pomaga pri njegovi razgradnji. Kurkuma lahko uravnava odpornost in prebavno funkcijo.

Uporaba

Priporočamo, da zaužijete kot prehransko dopolnilo za odrasle, 1 ali 2 kapsuli 1-2-krat dnevno, pri obroku.

Opozorila

Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti.

Proizvaja

Terranova Synergistic Nutrition, Velika Britanija

Še nekaj koristnih informacij:

Kvercetin – zakaj o njem toliko govorimo?

Kvercetin je izjemen predstavnik flavonolov in veliko močnejši antioksidant kot sta vitamina C in E. Prvenstveno se njegova zaščitna antioksidativna vloga in protivnetne lastnosti preučujejo v terapevtske namene v zvezi z vplivom na imunski, kardiovaskularni in endokrini sistem ter incidenco pojavnosti raka.

PROTIVIRUSNI UČINKI KVERCETINA KOT CINKOVEGA IONOFORA

Kvercetin se vse pogosteje preučuje kot rastlinska spojina z močnim protivnetnim delovanjem. Zaradi pandemije SARS-CoV-2 so se raziskave usmerile v preučevanje kvercetina kot inofor cinka, s katerim se lahko poveča koncentracija znotrajceličnega cinka, obenem pa kvercetin deluje kot protivirusno sredstvo.

V članku se osredotočamo na odnos med cinkom, inofori, protivirusnimi zdravili in njihovi potencialni uporabi.

Kateri so protivirusni učinki kvercetina?

Kvercetin je bioflavonoid, ki se nahaja v mnogih vrstah sadja in zelenjave. Ima močno antioksidativno in protivnetno delovanje, pred kratkim pa so potrdili tudi njegovo protibakterijsko in protivirusno delovanje. Raziskave v zadnjih letih so se prvenstveno nanašale na nevtralizacijo prostih kisikovih spojin in na antioksdativne učinke kvercetina. Določene preliminarne raziskave so pokazale tudi na možne protialergijske učinke (antihistaminsko delovanje), nadaljnje analize pa so dognale njegove lastnosti, ki lahko koristijo v boju proti raku. Pri raziskavah kvercetina in njegovi protivirusni vlogi so podatki zaenkrat omejeni na učinkovitost. Nekaj študij kaže, da ima kvercetin sposobnost inhibicije replikacije virusa v različnih fazah, njegovi učinki pa dokazani predvsem pri respiratornih virusih, virusu gripe, parainfluence, rinovirusu in drugih. [1] [2]  Južnokorejske in kitajske preliminarne študije kažejo na sposobnost kvercetina pri inhinbiciji replikacije virusa SARS-CoV-2. Raziskovalci v pregledni študiji  »Tradicionalna kitajska medicina pri zdravljenju pacientov, okuženih z novim korona virusom 2019. (SARS-CoV-2) “, navedejo ključne ugotovitve o potencialnih učinkih kvercetina:

 • Inhibira sposobnost / aktivnost cepljenja encima MERS-3CLpro [4]
 • Inhibira aktivnost SARS-3CLpro [5]
 • Inhibira vstop v celico SARS-CoV [6]

Podatki so preliminarni; za določitev relevantnosti teh učinkov na ljudi, so nujne nadaljnje raziskave. V tem trenutku v več svetovnih centrih potekajo klinične raziskave, ki bodo skušale določiti učinkovitost kvercetina za profilakso in zdravljenje COVIDA-19. [7]

Kaj je ionofor? 

 1. Inonofor je prenašalec ionov

Prenašalci ionov se vežejo na električno nabiti ion in ščitijo njegov naboj pri prenosu skozi celično membrano. V vlogi ionoforov lahko nastopajo beljakovine ali spekter drugih, v lipidih topnih spojin s sposobnostjo reverzibilne vezave na ion.

 1. Kanalni ionofori

Ionofori lahko skozi membrano ustvarijo posebne kanale za prehod ionov, ki sicer v celico ne bi mogli vstopiti ali izstopiti. Tovrstni ionski kanalčki se lahko regulirajo in kontrolirajo. Primeri endogenih ionskih kanalčkov so: litij (Li+), kalcij (Ca2+), magnezij (Mg2+) in kalij (K+), obstajajo pa tudi številni drugi. V industriji se ionofrori preučujejo za razvoj antibiotikov in ostalih hidrofobnih spojin / zdravil, ki s težavo vstopajo v celico. Za lažji prehod zdravila skozi celično membrano farmakološki razvoj uporabi endogene ionofore.

Protivirusni učinki ionoforov

Ionoforni antibiotiki niso tipični antibiotiki. Omogočajo premikanje električno nabitih molekul skozi celične membrane – te molekule pa imajo lahko antibiotične lastnosti.  Nekateri antibiotiki – npr. makrolidna skupina – delujejo kot ionofori. Makrolidni antibiotiki pomagajo pri olajševanju prenosa natrija (Na+) in kalija (K+) skozi celično membrano. Visoke koncentracije kalija (K+) , natrija(Na+) in cinka pa imajo močne antibiotične učinke.  To je posebej zanimivo, če pogledamo cinkove ionofore. V tej vlogi poleg kvercetina nastopajo tudi določena antimalarijska sredstva kot je npr. Klorokinon.

Protivirusna aktivnost cinka

Kako cink preprečuje replikacijo virusa?

Cink je od nekdaj poznan po svojih protivirusnih potencialih. Zdravila brez recepta (OTC), ki vsebujejo cink z vitaminom C, dokazano zmanjšujejo trajanje in simptome prehlada. [8] Od začetka leta 2020 pa se znanstveniki in obča javnost še bolj zanimajo za potencialne protivirusne učinke cinka (Zn2+) in tudi za cinkove inonofore.  Cink je element v sledeh, ki pomembno vpliva na rast in razvoj otrok ter zdrav imunski sistem pri odraslih. Raziskave so odkrile, da približno 10% človeškega proteoma (vsi proteini v človeškem telesu) vsebuje cink. Poleg tega je subklinično pomanjkanje cinka v svetu zelo pogosto. [9]

Cink v človeškem telesu deluje proti virusom preko različnih mehanizmov. Ti vključujejo, a niso omejeni le na:

 • Inhibicijo vezave na RNK.
 • Inhibicijo sinteze RNK.
 • Inihibicijo cepitve virusnega poliproteina.
 • Inhibicijo replikacije virusa.
 • Inhibicijo replikacije virusa preko metalotioneinov.
 • Deaktivacijo virusa.
 • Inaktivacija virusni proteaz. [7]

Vezava cinka na kvercetin in polifenole za protivirusne učinke

Kot odgovor na izbruh SARS-a 2010 in SARS-CoV-2 leta 2019, so znanstveniki podvojili trud, s katerim želijo določiti mehanizme in potencial naravnih cinkovih ionoforov, kot so krvercetin in ostali rastlinski polifenoli. Že pred tem so namreč in vitro raziskave dokazale,da lahko cink inhibira tako koronavirus kot artervirusne RNK polimeraze. [10] V objavi iz leta 2014 so raziskovalci uspeli dokazati, da so kvercetin in podobni polifenoli (epigalokatehin-galat) sposobni na hitro povečati koncentracijo cinka v mišjih celicah Hepa 1-6 in liposomih. Ugotovili so tudi, da je mehanizem delovanja neodvisen od cinkovih transporterjev na membrani. [11] Študija, objavljena l. 2016, je preverila 14 polifenolov – vključno s kvercetinom – in njihovo sposobnost ustvarjanja kompleksov s cinkovimi kationi. Z metodo »liposome-assay« so preučevali liposome, inkapsulirane s fluorforom, občutljivim na cink. Rezultati so potrdili sposobnost polifenolov za transporta cinka skozi različne lipidne membrane. [12]

V nadaljevanju bodo raziskave gotovo določile tudi ostale protivirusne sposobnosti polifenolov kot je kvercetin, ki lahko delujejo kot cinkovi ionofori. Že danes pa vemo, da obetajo predvsem raziskave RNK virusov, vključno z novim SARS-CoV-2.

ZAKLJUČEK

Kvercetin je rastlinski polifenol s številnimi koristmi na človeško telo. Deluje kot močan antioksidant in je eden izmed številnih prehranskih dopolnil, ki se uporablja za podporo imunskemu sistemu. Pred kratkim so raziskovalci opazili, da lahko deluje kot cinkov ionofor –  prenese cinkove ione iz plazme skozi lipidno membrano celice in poveča znjotrajcelične koncentracije Zn2+.

Cink je dobro poznan po svojih protibakterijskih in protivirusnih učinkih, zato je njegova uporabi pri borbi proti virusom, še posebej SARS-CoV-2, ponovno pod drobnogledom epidemiologov. Zelo obetavni so dokazi o njegovih zaščitnih protivirusnih učinkih pri uporabi skupaj s kvercetinom kot cinkovim inoforom. Za popolno razumevanje vseh potencialov in naravo njegovih učinkov bodo potrebne nadaljnje raziskave.

– VIRI –

Članek je prevod. Izvorni članek lahko prebrerete na spletni strani Gilbert lab: https://gilbertlab.com/neutraceuticals/quercetin/antiviral-effects-of-quercetin-zinc-ionophore/#References

 1. Kinker, Brenton. (2014). Quercetin: A Promising Treatment for the Common Cold. J Anc Dis & Prev Rem. 2014;02:2. doi:10.4172/2329-8731.1000111.
 2. Wu W, Li R, Li X, et al. Quercetin as an Antiviral Agent Inhibits Influenza A Virus (IAV) Entry. Viruses. 2015;8(1):6. Published 2015 Dec 25. doi:10.3390/v8010006
 3. Yang Y, Islam MS, Wang J, Li Y, Chen X. Traditional Chinese Medicine in the Treatment of Patients Infected with 2019-New Coronavirus (SARS-CoV-2): A Review and Perspective. Int J Biol Sci. 2020;16(10):1708-1717. Published 2020 Mar 15. doi:10.7150/ijbs.45538
 4. Jo S, Kim S, Shin DH, Kim MS. Inhibition of SARS-CoV 3CL protease by flavonoids. J Enzyme Inhib Med Chem. 2020;35(1):145-151. doi:10.1080/14756366.2019.1690480
 5. Jo S, Kim H, Kim S, Shin DH, Kim MS. Characteristics of flavonoids as potent MERS-CoV 3C-like protease inhibitors. Chem Biol Drug Des. 2019;94(6):2023-2030. doi:10.1111/cbdd.13604
 6. Chen CJ, Michaelis M, Hsu HK, et al. Toona sinensis Roem tender leaf extract inhibits SARS coronavirus replication. J Ethnopharmacol. 2008;120(1):108-111. doi:10.1016/j.jep.2008.07.048
 7. Yao C, Xi C, Hu K, et al. Inhibition of enterovirus 71 replication and viral 3C protease by quercetin. Virol J. 2018;15(1):116. Published 2018 Jul 31. doi:10.1186/s12985-018-1023-6
 8. Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Ann Nutr Metab. 2006;50(2):85-94. doi:10.1159/000090495
 9. Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019;10(4):696-710. doi:10.1093/advances/nmz013
 10. te Velthuis AJ, van den Worm SH, Sims AC, Baric RS, Snijder EJ, van Hemert MJ. Zn(2+) inhibits coronavirus and arterivirus RNA polymerase activity in vitro and zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture. PLoS Pathog. 2010;6(11):e1001176. Published 2010 Nov 4.

Dodatne informacije

Polnjenje

50 kapsul, 100 kapsul

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Terranova Kvercetin kopriva- kompleks, 50 kap”
GOR