Ste pozabili podrobnosti računa?

Ustvari račun

Skrivnost čistih, dišečih brisač

Po dolgem, napornem dnevu v tem poletnem času ni nič boljšega kot prijetna kopel. Vendar je zaman, če se morate potem obrisati s trdo brisačo neprijetnega vonja. Na srečo lahko sami naredite veliko, da bodo vaše brisače vedno higienične, dišeče in mehke.

Kako pogosto bi morali prati svoje brisače, da se izognete neprijetnim vonjavam?
»Če si obrišemo obraz z dva dneva rabljeno brisačo, lahko na obraz prenesemo več bakterij, kot če damo glavo v straniščno školjko in jo splaknemo,« pravi dr. Charles P. Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzi v Arizoni.

Če upoštevamo vse skupaj, lahko rečemo, da vam brisače po vsaki uporabi seveda ni treba oprati, saj to ni zelo ekonomično početje. Tako bi porabili ogromno vode in detergenta, pa tudi brisača bi bila hitreje uničena. Brisače pa morate menjati vsaj enkrat na teden. Najbolje je, če jih vržete med umazano perilo po 3-4-kratni uporabi. Na ta način je mogoče preprečiti, da bi se na debelem, mokrem in težko sušečem tekstilu naselile bakterije, ki močno povečajo možnost okužbe.

Vredno je upoštevati tudi, da če uporabite več pralnega praška, vaše brisače ne bodo čistejše. Ravno nasprotno. Absorbirajo detergent, ki bo pritegnil tudi bakterije. Najboljši način za odstranjevanje bakterij je pranje brisač v dovolj topli vodi – najbolje pri 60°C – pri tej temperaturi večina bakterij umre.

Kako skrbimo za naše brisače?
Če smo svoje favorite že našli v pravi barvi in velikosti, jih ne smemo pozabiti pravilno prati in sušiti, saj so to osnovni pogoji za dolgotrajno uporabo. Ne pozabite, da je treba brisače pred prvo uporabo posebej oprati, s čimer preprečimo, da bi se odpadla vlakna pri naslednjih pranjih prijela na oblačila. Pri pranju in sušenju vedno upoštevajte navodila na etiketi brisače.

Pri pranju je pomembna pravilna količina detergenta. Preveč pralnega praška lahko povzroči, da ostane v vlaknih brisače kljub temeljitemu izpiranju. Pralni prašek raje uporabljajte zmerno in poskrbite za temeljito izpiranje, saj lahko zaostanek pralnega praška povzroči bolj trde brisače. Temu se lahko izognete tudi z uporabo Herbow tekočega detergenta – nežnega čistila na naravni osnovi.

Parfumi za perilo Herbow naredijo brisače mehkejše, bolj svilnate in dlje časa dišeče. Njihova edinstvenost je v tem, da ne zagotavljajo le dobrega vonja perila, temveč vsebujejo tudi sestavine rastlinskega izvora za nego in mehčanje tekstila, ki so okolju prijazna in zdrava alternativa sintetičnim kationskim površinsko aktivnim snovem, ki se uporabljajo v običajnih mehčalcih.

Pustite dovolj prostora za sušenje
Po vsaki uporabi brisačo obesite, da se posuši. Če je v kopalnici malo prostora, se zlahka zgodi, da je več brisač postavljenih ena na drugo oziroma obešenih na istem obešalniku. Tako nimajo dovolj prostora za sušenje in brisače ostanejo dlje časa mokre ter ustvarjajo idealne pogoje za razrast bakterij.

Pomembno je, da brisače po pranju čim prej vzamete iz pralnega stroja. Če pustite brisače v stroju dlje časa, lahko postanejo plesnive. Takoj jih dajte v sušilni stroj ali jih obesite na mestu z veliko prostora, da se posušijo. Po pranju brisačo dobro stresite, preden jo obesite na stojalo za sušenje. Tako bo ostala mehkejša. Drug način za ohranjanje mehkobe brisač je uporaba kroglice za sušenje.

Ne priporočamo likanja frotirnih brisač, saj se med likanjem vlakna stisnejo in s tem odstranimo njihovo žametno površino, poleg tega se njihova absorpcijska sposobnost zmanjša.

Čiste brisače je priporočljivo shranjevati zvite in ne zložene. Bistvo tega je ohraniti zračnost frotirja. Najprej brisačo prepognemo po dolžini na pol, nato pa ohlapno zvijemo. Zvitih brisač ne shranjujte v omari naloženih eno na drugo, ker bodo spodnje stisnjene. Valje postavite enega poleg drugega, navpično.

Če upoštevate te nasvete, lahko ohranite življenjsko dobo vaših najljubših brisač za dolgo.

Več na spodnji povezavi

Herbow

 

GOR