Ste pozabili podrobnosti računa?

Ustvari račun

LIOFILIZIRANO SADJE

Liofilizacija je najbolj dragocen način pridelave živil. S postopkom ohranimo vse učinkovine sadja, tako minerale, vitamine, kot tudi antioksidante, ki jih je vsebovalo, ko je bilo še sveže. Tako pridelana živila dejansko ponudijo vse koristno, kar dobijo v naravi. Brez strupenih in naravi tujih snovi zagotovijo človeškemu telesu le dobro in zdravo, saj se skozi proces liofilizacije ohrani vsa živilska vrednost. Lahko rečemo, da taka obdelava sadja le tega uvršča med super živila- super hrana!

Postopek liofilizacije

Postopek, s katerim sadju odstranimo vodo in hkrati ohranimo njihovo strukturo, sestavo. Postopek je počasen in porabi 3 do 4-krat več energije kot običajno sušenje. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode, čemur sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v material sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

Kuhano ali sveže živilo najprej na hitro globoko zamrznejo, na minus 20 do minus 50 stopinj Celzija. Sledi ustvarjanje vakuuma v komori, kjer je živilo. Potem živila rahlo segrejejo oz. v komori ustvarijo pretok zraka. Zaradi podtlaka se led spremeni v vodno paro in izhlapi iz živila, ne da bi se vmes spremenil v vodo. Postopek traja nekaj dni, hrana oz. živilo pa med njim izgubi skorajda vso vodo (ostane je le okoli 2 %). Tako posušena živila nato zapakirajo v embalažo, ki je neprepustna za kisik.

Prednosti liofilizacije

- sušenje živil, ki so občutljiva na spremembo temperature in s tem izgubijo obliko, barvo, aromo ali hranilne snovi (termolabilnih snovi)
- ohranitev oblike, okusa, barve, arome, mineralov, vitaminov in antioksidantov
- ohranitev kemijske stabilnosti in biološke aktivnosti snovi
- porozen produkt - hitro raztapljanje v ponovnem stiku s tekočino
- liofilizirani produkti dobro prenašajo spremembe temperature in so dlje obstojni
- liofilizirani produkti so veliko lažji od sveže zamrznjenih živil (približno 1 : 10 )
- liofilizirani produkti so primerni za vse starostne skupine in diabetike

 

Živila ohranijo skorajda vse lastnosti (hranilne snovi, okus in videz) svežega živila, česar z drugimi tehnikami sušenja ne moremo doseči (običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo biokemično sestavo živila!!!). Liofilizirana živila so izredno lahka, postopek pa je primeren tudi za sušenje bolj občutljivih živil. Če so primerno hranjena (brez dostopa kisika), imajo tako sušena živila tudi dolgi rok trajanja.

Vsestranska uporaba liofiliziranega sadja

- samostojen dodatek k prehrani - zdrava malica
- dodatek v musli in smoothie
- obogatitev okusa, hranilne in energijske vrednosti sokov
- dodatek žitaricam
- dodatek pecivom, tortam, palačinkam, sladoledu in drugim slaščicam
- obogatitev mlečnih izdelkov (jogurti, kefirji, skuta,…)
- dodatek napitkom (toplim in hladnim), kot so čaji, sokovi, gazirane pijače
- hrustljavost in kislost liofiliziranega sadja so odličen dodatek različnim solatam in drugim zelenjavnim jedem

Več na spodnji povezavi

GOR