Ste pozabili podrobnosti računa?

Ustvari račun

Jetra

KAKO POZORNI SMO DO SVOJIH JETER?

Ste večkrat utrujeni, imate slabšo koncentracijo in vas muči prebava? Večkrat je za te težave v našem telesu kriva zamaščenost jeter. Če težave ignorirate, se lahko razvijejo v resno bolezen.

Kaj so jetra?

Jetra so največji notranji organ in hkrati tudi največja žleza v človeškem telesu. Tehtajo od 1200 do 1800 gramov, kar predstavlja od 1,8 do 3,1 % celotne mase odraslega človeka. Ležijo v desnem zgornjem kotu trebušne votline, tik pod trebušno prepono. Jetra so edini človeški organ, ki se lahko obnovijo sama.

Kaj počnejo jetra?

Jetra čistijo kri in odvajajo odpadne snovi, ki pridejo v jetra preko krvi, iz človeškega telesa. Jetra so organ, ki predelajo vso hrano, preden preide v krvni obtok, pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi in čistijo našo kri.

Jetra tako s pomočjo žolčne kisline razgrajujejo maščobe, ki smo jih zaužili s hrano. Danes večino hrane, ki jo zaužijemo, vsebuje preveč maščob. In s tem močno obremenimo jetra. Odvečna maščoba se nalaga med jetrnimi celicami in moti osnovno funkcijo delovanja, ki jo imajo jetra – razstrupljanje. Zaradi zamaščenosti ima povprečen človek jetra, ki delujejo samo s polovično močjo.

Čiščenje jeter

Jetra je priporočljivo prečistiti ob pojavljanju simptomov, kot so slabša koncentracija, utrujenost in prebavne motnje. Ob izogibanju preveč mastni hrani, si lahko pomagamo tudi z različnimi prehranskimi dodatki in zelišči ali začimbami. Ena od boljših rastlin za čiščenje jeter je He shou wu ali gomoljasti slakove

GOR