Ste pozabili podrobnosti računa?

Ustvari račun

Imunski sistem

KAJ JE IMUNSKI SISTEM?

Imunski sistem je naš obrambni mehanizem, ki ščiti telo pred organizmi, ki povzročajo bolezni. Ilja Mečenikov je bil ruski fiziolog in prvi, ki je odkril, da imamo v krvi bele krvne celice, imenovane levkocite, ki nastajajo v kostnem mozgu in uničujejo mikrobe, tako da jih požrejo. Kasneje so odkrili, da je levkocitov več vrst in so organizirani v imunski sistem (limfne žleze, bezgavke, vranica, mandlji …).

DELOVANJE IMUNSKEGA SISTEMA

Neželeni vsiljivci (bakterije, virusi, glivice in različne strupene snovi) hočejo prodreti v telo in ga okužiti. Ena izmed nalog imunskega sistema je varovanje telesa pred takšnimi vdori. Če se vdor vseeno zgodi, pridejo na pomoč imunske celice, ki poskušajo vsiljivce uničiti. Znaki napada so povišana temperatura, otekle bezgavke, utrujenost, izcedek iz nosu …

Druga naloga imunskega sistema pa je, da skrbi za odstranjevanje strupov, ki nastajajo med naravnimi presnovnimi procesi v telesu.

Če imunski sistem deluje dobro, potem se vsiljivcev hitro znebi in znaki, kot je povišana temperatura, ne bodo trajali dolgo.

OSLABLJEN IMUNSKI SISTEM

V primeru, da je imunski sistem oslabljen, se telo vsiljivcev ne more znebiti, zaradi česar zbolimo. Telo potrebuje dalj časa, da zasledi in premaga bakterijo, zato se znaki, kot so povišana temperatura, otekle bezgavke, boleče grlo, sluz v dihalih pojavljajo pogosteje.

Oslabljenost imunskega sistema ne pomeni le okužbe, lahko se kaže tudi v utrujenosti ali izčrpanosti.

Imunski sistem je oslabljen zaradi nezdrave hrane, stresa, depresije, pomanjkanja spanja, preveč alkohola … Pogosto se pojavi ob menjavi letnih časov s toplejših na hladnejše. Oslabljenosti se lahko izognemo z dovolj gibanja na svežem zraku, temperaturam primernim oblačenjem in uživanju veliko svežega sadja in zelenjave, še posebej tistih vrst, ki so bogate z vitaminom C. Ker pa vse to pogosto vseeno ni dovolj, je dobro, da za svoj imunski sistem poskrbimo še z dodatnimi krepčili. Narava nam ponuja celo paleto rastlin, s pomočjo katerih bo naš imunski sistem ohranil svojo moč.

Imunski sistem

NARAVNA POMOČ

Ne smemo pozabiti, da smo ljudje neločljivo povezani z naravo. Naše babice in dedki so dobro vedeli, katero zelišče pomaga pri kateri zagati. Danes smo zaradi hitrega tempa in modernega načina življenja na to povsem pozabili. Kupujemo hitre lekarniške pripravke, namesto da bi svojemu telesu pomagali z naravnim.

Enega izmed najboljših »naravnih proizvodov« za krepitev imunskega sistema proizvajajo čebele – PROPOLIS je namreč odličen tako za preventivo kot kurativo imunskega sistema.

GOR