He shou wu ali gomoljasti slakovec je divja ovijalka, ki se vzpenja v goratih predelih južne in osrednje Kitajske, najdemo ga tudi na Japonskem in Tajvanu. Lahko ga imenujemo tudi Fo ti, Fo-Ti-teng ali kitajski dresen. Spominja na trto z majhnimi lističi in dolgimi vejami. Korenina po obliki spominja na človeško telo.

Je starodavno kitajsko zelišče. Gomoljasti slakovec se uporablja v Aziji že stoletja. Velja za najpomembnejše zelišče v njihovi kulturi. Prvi zapisi o njeni uporabi segajo v 7. stoletje, obdobje dinastije Tang, v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu pa se je uporabljala kot naravna pomoč pri številnih zdravstvenih težavah. Njena zdravilna dediščina se je ohranila vse do današnjega časa, sodobna medicina pa je znanje o njeni uporabi in zdravilnih učinkih le še poglobila.


IME

v kitajščini pomeni »črnolasi gospod He«, saj naj bi bil po vaški legendi gospod He sprva slaboten ter sivolas, ob zaužitju zdravilne rastline pa naj bi se mu čudežno povrnila mladostna vitalnost, hkrati pa so njegovi lasje dobili lesketajočo se, vranje črno barvo.

UČINKI

V tradicionalni kitajski medicini se gomoljasti slakovec uporablja kot sredstvo proti prezgodnjemu staranju, v povezavi s funkcijami jeter in ledvic.

 • Sodi v razred super toničnih zelišč, to pomeni, da gomoljasti slakovec istočasno pomirja in daje energijo.
 • Je zelo blag sedativ, zato pomirja živčni sistem
 • Je močen antioksidant
 • Uporablja se zlasti za ščitenje in krepitev dveh glavnih čistilnih organov – jeter in ledvic. Slednja sta pri okvarah in obolenjih glavni razlog za različna bolezenska stanja ter prezgodnje staranje. He shov wu zaradi visoke ravni vsebnosti dveh pomembnih mineralov – cinka in železa tako podpira rast in izboljšuje kakovost rdečih krvničk ter s tem zmanjšuje maščobne obloge na teh prečiščevalnih organih.
 • Spodbuja varovanje celic pred poškodbami DNK, kar še bolj pripomore k upočasnitvi procesov staranja ter zavira razvoj različnih bolezni.
 • Vzdržuje možganske funkcije in izboljšuje zmožnost učenja in pomnenja.
 • Kitajski znanstveniki z univerze Hunan so leta 2010 opravili raziskavo, v kateri je sodelovalo 209 bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo, in ugotovili, da ekstrakt He shou wu učinkuje 30 odstotkov bolje kot zdravilo piracetam, in to brez neželenih učinkov.
 • Pomaga vzdrževati moč in stabilnost križa in kolen.
 • Vzdržuje mladostno seksualno moč, viša število semenčic pri moških in pomaga pri zdravju jajčnikov pri ženskah.
 • Spodbuja izdelavo izjemno pomembnega encima SOD (superoksid dismutaza), ki s svojim antioksidativnim delovanjem spreminja proste radikale v neškodljive molekule in varuje celice pred poškodbami DNK, kar pripomore k upočasnitvi procesov staranja ter nastanka raznih bolezni. Superoksid dismutaza je encim, prisoten v praktično vseh aerobnih celicah in v zunajceličnih tekočinah. Njegova glavna naloga je, da katalizira razpad superoksidnega aniona na vodikov peroksid, ker celice imunskega sistema proizvajajo reaktivne kisikove molekule in proste radikale. (H2O2, OH., O2-.), ki lahko pobegnejo nadzoru, in zato ima kot tak, pomembno antioksidantsko vlogo v skoraj vseh celicah, ki so izpostavljene kisiku. Njegova naloga je tudi, da spreminja proste radikale v neškodljive molekule. Zelo hitro jih nevtralizira, saj je zelo učinkovit. Raziskave so pokazale, da pomaga varovati veliko različnih celic, kar je pomembno za počasnejše staranje. Varuje pred poškodbami DNK, škodljivimi učinki ionizirajočega sevanja ter poškodbami lipidov in beljakovin. V mladosti imamo encima dovolj v telesu, pri 40. letu starosti pa ga imamo le še polovico. To je predvsem posledica onesnaženega zraka, vode in celo onesnaženega elektromagnetnega polja. Če dodamo še nezdrav življenjski slog in stres, je na delu veliko prostih radikalov, zaradi katerih lahko zbolimo.
 • Učinkuje tudi proti bolečinam v kolenih in spodnjem delu hrbtenice, obenem pa utrjuje mišice in kosti.
 • Izboljšuje imunski sistem
 • Izboljšuje cirkulacijo.
 • Nadvse je primeren tudi za preventivo pred rakavimi obolenji.

 


VIR BOGATO HRANILNIH SNOVI

ŽELEZO

Gomoljasti slakovec zaznamuje visoka raven železa, kar je idealno za čiščenje in krepitev krvi pa tudi za preprečevanje slabokrvnosti. Vsebovano železo je prav tako pomembno za proizvajanje energije, opravljanje mišičnih funkcij ter za normalno delovanje krvnega obtoka.

CINK

Vsebnost cinka je izredno visoka – gomoljasti slakovec ga na 100 g vsebuje kar 42 g. Tako je idealen za ljudi, ki ne zaužijejo dovolj hrane, ki vsebuje cink. Ta je namreč pomemben za celično presnovo, izvajanje nekaterih nevroloških funkcij, zdrav imunski sistem, za rast mišic in reproduktivne funkcije.

Cink podpira metabolizem testosterona in povečuje kvaliteto sperme.

LECITIN

Ker je gomoljasti slakovec dober vir lecitina, je priporočljiv za bolnike z nevrološkimi obolenji, saj je lecitin koristen za možgane oziroma za opravljanje kognitivnih možganskih funkcij. Poleg tega je sestavni del lecitina inozitol, ki blagodejno vpliva na ohranjanje zdravega krvnega tlaka ter priporočljivih nizkih ravni holesterola.

LEPOTNI UČINKI

Pozitivne učinke gomoljastega slakovca najbolj občutijo jetra. Ta pa so glavni organ, v katerih se lahko kot stranski produkt stresa začne kopičiti vodikov peroksid, ki velja za enega glavnih vzrokov sivenja las. Slednji namreč posredno ovira melanocite v lasišču pri izdelovanju melanina – lasnega pigmenta. Gomoljasti slakovec tako v jetrih spodbuja izdelavo encima, ki vodikov peroksid razgrajuje, študije pa kažejo, da začno lasje pridobivati svojo naravno barvo že po zgolj nekaj mesecih uživanja rastline. Lasje naj mladostnega videza ne bi pridobili zgolj s ponovno naravno obarvanostjo, marveč tudi z opazno krepitvijo lasnih korenin ter preostale dolžine las.

Južnokorejski znanstveniki so leta 2013 predstavili raziskavo, ki je pokazala, da uživanje ekstrakta utrjuje lasne korenine in lase, pri plešavosti pa spodbuja rast novih las.